2011-07-08 19:14:46• hírek • Kocsis Zoltán

A tömbmagyarság támogatása a cél

A magyar kormány a határon túli magyarok támogatásának új stratégiáról beszélt Ulicsák Szilárd miniszteri biztos péntek délután a szatmárnémeti Demokrácia Központ székhelyén.

A határon túli támogatásokat felügyelő politikus, aki mellesleg Szatmárnémetiben született és 16 évesen települt át szüleivel Magyarországra, elmondta, hogy a magyar kormány évente megközelítőleg 12-13 milliárd forinttal támogatja az ország határain kívül rekedt magyarságot, amely összeg az állam összköltségvetésének körülbelül egy ezrelékét teszi ki. Ezen összeg 80%-át az oktatás támogatására fordítják. Csak az Erdélyi Magyar Tudományegyetem éves szinten két milliárd forintos támogatást kap. Ezen belül az oktatási-nevelési támogatásra évente 60 milliárd forintot költ a magyar állam. Ulicsák elmondta, hogy amióta a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége kezeli az alapot, azóta csaknem megduplázódott a kérvényezők száma, ami idén elérte a 150 ezret.

A politikus kijelentette: Budapest tisztában van azzal, hogy a támogatás összege lehetne nagyobb is, ám a határon túliaknak is meg kell érteniük, hogy ennél többet nem tudnak adni. „Miközben az utóbbi egy évben több támogatási alapot is csökkentenünk kellett, a határon túliak segítésére fordított összeg mértéke nem változott jelentősen", emelte ki. A szatmárnémeti származású politikus elmagyarázta, hogy bár a szórvány támogatása továbbra is nagy jelentőséggel bír (szorványkollégiumokat hoztak létre, iskolabuszok beszerzését segítették), mégis, a kormány új támogatási struktúrája inkább a tömbmagyarság felé irányul.



Ulicsák Szilárd miniszteri biztos Toró T. Tibor, Veres-Kupán Enikő és Mátis Jenő társaságában


Ezt követően Mátis Jenő, a Bethlen Gábor Alapítvány igazgatója vette át a szót, aki a Mikó Imre Terv elnevezésű gazdaságfejlesztési programról beszélt. Elmondta, hogy a terv vitairata rövidesen elkészül és hogy azt Tusványoson szeretnék megvitatni. A terv lényege, akárcsak az alapul vett magyarországi Széchenyi vagy Új Széchenyi Tervé, az (erdélyi) kis- és középvállalkozások hiteltámogatása. Reményét fejezte ki, hogy a terv támogatásához az európai uniós és magyar kormányzati források mellett a román kormányt is maguk mögé tudják állítani. A Mikó Imre Terv 2020-at jelölte meg kifutási időnek, mivel mind az Európai Unió költségvetése, mind pedig a régió országainak gazdasági fejlesztési programjai számára ez a célidőpont.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: